Проследяване на зехтина – Terra Creta

От 2006г. Terra Creta предлага на своите клиенти възможността да проследят произхода на всеки един техен продукт – от маслиновите гори, през процеса на извличане, бутилиране и т.н.

Всяка бутилка на Terra Creta има свой уникален код – LOT номер. Може да намерите LOT номера на бутилката, както е показано на снимката:

Въвеждането на кода става в тази форма, като се изискват само цифрите от него.
ОТВОРЕТЕ ТОЗИ ЛИНК ИЛИ НАТИНСЕТЕ ДОЛНАТА СНИМКАстраница за проследяване

Информацията, което се предоставя за всяка бутилка е разделена на няколко секции:

  • Регион и температура на извличане
  • Произход
  • Лабораторни параметри и органолептична оценка
  • Бутилиране
  • Страна за продажба
  • Тип опаковка

Регион и температура на извличане

За опростяване се посочва от кой масив са набрани маслините и съответно регион. Тези региони са обозначени в Google Maps и може да приближите до тях.

В секцията Extraction Temperatures (температура на извличане) може да видите по минути отчетените температура, като стандарта изисква температурата да не надвишава 27°C. За всяка една бутилка зехтин се записват автоматично тези данни.

Произход

За всяка една бутилка се записват следните данни:

Лабораторни параметри и органолептична оценка

Всяка бутилка минава лабораторни тестове и данните се записват в таблицата по-долу, като за улеснение на потребителите са дадени и максималните допустими норми на ЕС.

Бутилиране

В тази графа се записва кога е бутилиран зехтина и до кога е срокът му на годност.

Прочетете още

Рафиниран и нерафиниран зехтин

Рафиниран и нерафиниран зехтин

Знаете ли, че ЮНЕСКО помества зехтина в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, редом с тангото, китайската техника за обработка на коприна и бирената култура на Белгия? Омир пък го определя като „течното злато на Средиземноморието“. А ние...

Историята на Критския зехтин

Историята на Критския зехтин

Историята на критския зехтин може да се проследи хилядолетия назад – археолози откриват каменни съоръжения за пресоване на маслини и делви за съхранение на зехтин в минойския дворец в Кносос, а множество артефакти сочат, че маслиновото масло е било неразделна част от...

Сортове маслини

Сортове маслини

Коронейки Този сорт е най-широко разпространеният в Крит и е абсолютен шампион на Гърция - маслините Коронейки са суровина за около 60% от целия зехтин, произвеждан в страната. Той притежава изявен съблазнителен аромат, плодов вкус, пикантни нотки и лека, приятна...