Как да изберем качествен домашен зехтин?

С тази статия искаме да ви запознаем с плюсовете и минусите на домашния зехтин, който може да си вземете при пътуване в страните производителки – Гърция, Испания, Италия, Мароко, Тунис и Турция. Искаме да ви разкрием подробна информация за този вид зехтин и така да предпазим  здравето ви. Надяваме се да сме полезни, защото за нас е изключително важно да ви информираме за истинските качества на зехтина и неговия произход.

Следващите няколко фактора, са определящи, дали ще закупите качествен зехтин без рискове за вашето здраве:

1. Преди да закупите зехтина, помолете продавача да ви даде да го опитате. Начините за това са с малка лъжичка, с малка чашка или дори със сламка, натопена в продукта.

» Ако усетите гранясал вкус това е признак, че зехтинът е развален.

» Ако вкусът е натрапчив и тежък, това е признак, че зехтинът не е качествен и е с голяма киселинност, което може да го направи дори вреден.

» Ако зехтинът има силно лют привкус, който дразни гърлото ви, това е признак, че зехтинът не е за ядене или маслината, от която е направен има неприемлив вкус (за зехтин).

» Ако зехтинът няма вкус на свежа маслина и миризмата остава или е едва доловима, това е признак, че зехтинът е рафиниран, което означава, че не е натурален продукт.

2. Помолете продавача да ви отлее малко в прозрачна чаша, за да видите цвета на зехтина.

» Цветът на зехтина може да е от светло зелен до тъмно зелен, златисто зеленикъв или златист. Цветът се определя от периода, кога са набрани маслините и техния сорт.

» Недопустими цветове за зехтина са жълт, кафяв, светло бежав и тъмно жълтеникав. Ако е оцветен по този начин, то това е признак за някакъв проблем (пр: проблеми при преминаването му през термична обработка).

» Ако в зехтина има отайка или финни частити, това НЕ е проблем. Показва, че е продукта е направен с еднократна филтрация. Проблем на този продукт е, че не е подходящ за пържене, понеже парченцата изгарят и придават лош вкус и миризма. Този зехтин се използва само за сурова консумация.

» Универсалният зехтин, който е подходящ за готвене и сурова консумация е преминал през 3-4 филтъра. В него няма парченца маслини.

3. Добрата цена не трябва да ви подлъгва за бърза покупка на цяла тенекия или пластмасова туба.

» При домашния зехтин най-големият проблем е съхранението му в тенекия, защото от хилядолетия при студеното пресоване се използва вода, която е неизменна част от самата обработка. Фирмите, които бутилират зехтина в метални опаковки, използват специални машини, които изсмукват водата от зехтина, но при домашните производители тя остава в металния съд. С времето тенекията, в която го съхраняват, ерозира и в зехтина попада ръжда. Фирмите бутилират в специална алуминиева сплав, използвана в хранителната индустрия.

» Пластмасовата опаковка променя цвета на зехтина, с което влошава качеството му. Също така, зехтинът има свойството да извлича веществата от пластмасовата опаковка, като по този начин става токсичен. За това, зехтинът в магазините, който се съхранява в пластмасова бутилка или е помас, или рафиниран, а зеления му цвят се дължи на боя.

» Закупуването на зехтин в големи опаковки крие риск от дългосрочна употреба, която разваля качеството му, заради окислението. За целта може да прелеете зехтин в стъклена бутилка или керамичен съд. Закупеният зехтин от фирми производители в метална бутилка ви гарантира не само правилното съхранение заради премахнатата вода, но и LOT номера отпечатан на опаковката е признак, че продуктът е преминал през лабораторни изследвания, преди бутилиране.

4. След като се уверите за изброените фактори за качество, може да закупите продукта, но има още няколко, който трябва да имате предвид:

» Когато частният производител добие зехтина, често срещана практика е, да го прибере в метални варели, за които хигиената е неясна. Ако пресния зехтин се налее в неизмит варел, той се смесва със стария, който вече е окислен. Често срещано е, зехтинът да се съхранява и в пластмасова опаковка преди да е налят за продажба.

» Закупуването на тенекия за съхранение на зехтин се извършва в селските магазини за домашни потреби или агро магазините, което видимо показва ниската хигиена на опаковката. Съхранение в пластмасови туби е недопустимо.

Дори несъзнателни грешки при съхранението на зехтина имат влияние. Примери за това са случайно забравен капак върху варела или честото му отваряне. По този начин може да попаднат всякакви микроорганизми или вещества, а дори и насекоми или гризачи.

Препоръчваме ви да следвайте тези съвети за качество, когато купувате зехтин от домашни производители. Така ще сте сигурни какво купувате и няма да има риск за вашето здраве.

Прочетете още

Защо се повишават цените на зехтина?

Защо се повишават цените на зехтина?

През последните години непрекъснатото повишаване на цените на зехтина буди загриженост сред потребителите и домакинствата. Въпреки че зехтинът е добре установен и популярен продукт, няколко основни фактора допринасят за растежа на цените. Намалено производство поради...

Рафиниран и нерафиниран зехтин

Рафиниран и нерафиниран зехтин

Знаете ли, че ЮНЕСКО помества зехтина в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, редом с тангото, китайската техника за обработка на коприна и бирената култура на Белгия? Омир пък го определя като „течното злато на Средиземноморието“. А ние...

Историята на Критския зехтин

Историята на Критския зехтин

Историята на критския зехтин може да се проследи хилядолетия назад – археолози откриват каменни съоръжения за пресоване на маслини и делви за съхранение на зехтин в минойския дворец в Кносос, а множество артефакти сочат, че маслиновото масло е било неразделна част от...