Защо се повишават цените на зехтина?

През последните години непрекъснатото повишаване на цените на зехтина буди загриженост сред потребителите и домакинствата. Въпреки че зехтинът е добре установен и популярен продукт, няколко основни фактора допринасят за растежа на цените.

Намалено производство поради слаби реколти:

Промяната на климата има значителен ефект върху производството на маслинено масло и неговата цена. В последните няколко години високите температури доведоха до значителен спад на реколтата в Европа, особено в Испания. За щастие остров Крит, от където произхождат нашите зехтини, не беше пагубно засегнат.

Увеличено световно търсене на зехтина:

Зехтинът е известен със своите ползи за здравето и като основна съставка в много кухни по света. С повишаването на осведомеността от ползите му, потребителите все по-често избират здравословна алтернатива на познатите масла. През последните няколко години, броят на потребителите на зехтин по целия свят надхвърля наличното предлагане, което не може да бъде задоволено. Това води до естествено повишаване на цените.

Пазарни спекулации:

Като суровина, зехтинът може да бъде предмет на спекулативни операции от инвеститори и трейдъри. Икономическите и политическите събития в региони, важни за производството на зехтина, като Испания, Италия и Гърция, могат да доведат до несигурност на пазара и увеличение на цените. Проблеми с реколтата дори само в една от тези страни могат да повлияят на предлагането на световния пазар и да предизвикат значително повишаване на цените.

Според специалистите в тази област в бъдеще цените на зехтина ще продължат да се повишават, особено ако се запазят някои от гореспоменатите фактори. Променливите метеорологични условия и заболяванията на маслиновите дървета продължават да бъдат заплаха за производството. Конкуренцията с други масла и мазнини също може да остане силна. Същевременно, потребителите продължават да търсят качествени продукти, което оказва натиск върху наличното предлагане.

Независимо от повишаването на цените на зехтина не забравяйте, че той е ценна и здравословна част от нашата диета. Неговите антиоксидантни свойства помагат в борбата със свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене на клетките. Зехтинът е известен със своите антиинфламаторни и антиканцерогенни свойства, които подпомагат поддържането на здравето и предотвратяването на различни заболявания. Като съставна част от средиземноморската диета, маслинено масло е асоциирано с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и дегенеративни заболявания на мозъка, като например болестта на Алцхаймер.

За съжаление консумацията на нискобюджетни алтернативи в сферата на зехтина насърчава производството на нерегулирани и изключително нискокачествени продукти. Важно е да знаете, че качественият зехтин си заслужава цената. При избора на маслинено масло е добре да проверявате маркировката и сертификатите за качество, които гарантират автентичността и добрите характеристики на продукта. Зехтините, които предлагаме на ELMAR Crete са сертифицирани с максимален брой точки по ISO 22000, IFS и BRC. Един от най-харесваните им продукти е Екстра Върджин Ariston с нотки на круша и бадеми, подходящ както за овкусяване, така и за пържене.

Прочетете още

Рафиниран и нерафиниран зехтин

Рафиниран и нерафиниран зехтин

Знаете ли, че ЮНЕСКО помества зехтина в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, редом с тангото, китайската техника за обработка на коприна и бирената култура на Белгия? Омир пък го определя като „течното злато на Средиземноморието“. А ние...

Историята на Критския зехтин

Историята на Критския зехтин

Историята на критския зехтин може да се проследи хилядолетия назад – археолози откриват каменни съоръжения за пресоване на маслини и делви за съхранение на зехтин в минойския дворец в Кносос, а множество артефакти сочат, че маслиновото масло е било неразделна част от...

Сортове маслини

Сортове маслини

Коронейки Този сорт е най-широко разпространеният в Крит и е абсолютен шампион на Гърция - маслините Коронейки са суровина за около 60% от целия зехтин, произвеждан в страната. Той притежава изявен съблазнителен аромат, плодов вкус, пикантни нотки и лека, приятна...