Производители на висококачествен зехтин

CRITIDA BIO CRETAN OLIVE OIL

Critida Bio Cretan Olive Oil е семеен бизнес (1912) с опит и традиции в производството на зехтин. Основана е в Ираклион, Крит. Специализирана е в търговията с две категории стандартизиран зехтин: екстра върджин и органичен. Компанията също така произвежда и предлага на пазара маслинова паста,маслини и деликатесни продукти, които комбинират екстра върджин зехтин с традиционни критски билки като мащерка, розмарин, чесън и червен пипер. Всички продукти на Critida Bio Cretan Olive Oil са проверени за качество от специализиран научен отдел, съгласно международните и европейски стандарти. Critida е сертифицирана от DIO за стандартизация и маркетинг на органичен зехтин от 1999 г. и е награждавана многократно за своите продукти от местни и международни организации. Развива значителни експортни дейности на международни пазари, като Германия, Дания, Швеция, Холандия, Китай и Япония и всяка година участва в изложения за храни и напитки както в Гърция, така и в чужбина. През всичките тези години в Critida успява да комбинира перфектно предприемачеството и иновациите със стандартизацията на зехтина.

Съоръженията на компанията се намират в близост до Ираклион, Крит и отговарят на строгите стандарти на Европейския съюз за храни и напитки. В дългогодишната си дейност Critida Bio Cretan Olive Oil е постигнала забележителна инфраструктура, която включва резервоари от неръждаема стомана с капацитет за съхранение от 500 тона за зехтин и модерни съоръжения за стандартизация на екстра върджин зехтин.

Производството на зехтин се извършва съгласно най-строгите стандарти, като се обръща голямо внимание на зрелостта на маслиновите плодове, незабавното производство на зехтин от момента на прибиране на реколтата и метода за извличане на зехтин със студено пресоване. По този начин гарантираме, че нашият екстра върджин зехтин запазва всичките си естествени ползи за здравето и вкус. MESSARA PDO Extra Virgin Olive Oil Изключителният гръцки продукт EVOO също носи името на едно от най-ценените маслинови масла в света, което е признато със защитено наименование за произход (PDO) сертификат на ЕС.

EVOSMOS S.A.

Когато се запознахме със Ставрос Манолакис, той ни разказа една случка, която разкрива тайната на зехтина много по-добре от научните изследвания и статии. Запитан защо зехтинът е по-добър избор от слънчогледовото олио, Ставрос отговорил: “защото слънчогледът живее само няколко месеца, а маслиновите дървета от моите гори носят 400-годишна мъдрост”.

Семейната компания на Манолакис – Evosmos S.A – се намира на крайбрежието на остров Крит, в селце на име Епископи. След 30 години опит в отглеждането на маслини и билки и над 20 години производство и търговия на зехтин, Evosmos S.A. смело може да твърди, че създава едни от най-вкусните и неподражаеми продукти в света на маслиновото масло. Зехтинът направен от маслиновите гори на Манолаки е уникален заради основния сорт, който той отглежда – така наречените Цунатес. Традиционният за района вид вирее на трудно-достъпни планински места, по стръмни била и върхове, а капризните му плодове задължително се берат на ръка. Тези фактори ограничават количеството масло произведено от масивите, но трудният процес си заслужава – зехтинът от черните Цунатес е с мек вкус и аромат, без почти никаква горчивина и с ниска киселинност. Стойността на традиционните маслини не трябва да се забравя: те придават по-високо качество на маслиново масло, което може да се съхранява за по-дълъг период от време, отколкото масло, произведено от друг вид маслини.

Наградите, с които зехтините на Манолакис са отличени, идват от международни форуми и местни състезания, сред които за London Olive Oil Competitions, Berlin GOOA, Pancretan Olive Oil Competitions. И най- важното – той се бори за заслужено място на рафта във всеки дом.

TERRA CRETA

Критската компанията Terra Creta е сред водещите производители на зехтин за цяла Гърция, както и предпочитана марка в над 43 страни. В основата на нейният бизнес е философията на устойчиво производство, работа с малки местни фермери и внимателният контрол над създаването на зехтин – от беритба на маслини до бутилиране на течното злато. Всички продукти на Terra Creta са сертифицирани за „защитено наименование за произход“ (PDO) от района на Колимвари, Ханя. В тази благодатна местност, разположена между заснежените върхове на каньон Самария и бреговете на Средиземно море, се отглеждат масивите, ползвани в производството на всички зехтини на компанията. Идеалната височина от 150-1050 метра, богатата минерална почва и благоприятните микроклиматични условия на този район формират перфектната среда за отглеждане на маслиновите дървета. Затова и зехтинът произведен от Terra Creta е гарантирано богат на хранителни вещества, плътен, с богат аромат на свежа маслина и без остър натрапчив послевкус.

През 2006 г. Terra Creta стартира иновативна система, позволяваща проследяване на пътя на всеки техен продукт – от маслиновото дърво до магазина. Всеки клиент може да въведе партидния номер на закупен продукт в сайта на Terra Creta и да разберете кога точно е произведен той, от кой район и от какъв сорт насаждения е, както и какви са качествените му характеристики.

Terra Creta е носител на множество местни и международни награди, две от бях бидейки от
най-престижните световни конкурси:

  • 1-во място през 2021 на Международните награди за зехтин в Ню Йорк, по-известни като „Оскари за зехтин“. Terra Creta печели с бутилките Grand Cru от сорт коронейки, 42 Premium blend и Estate
  • 1-во място през 2021 на конкурса “Mario Solinas” с Grand Cru от сорт коронейки

OLIVE VISION

Основана през 2011 г., Olive Vision е бързо развиваща се компания с фокус в производството на премиум екстра върджин зехтин. Обединявайки семейната любов към маслиновите насаждения и международен маркетингов опит, създателите на бранда изграждат не просто отличен продукт, но запомнящо се кулинарно изживяване. Два от най-добрите сорта маслини – Коронейки и Манаки – се отглеждат в семейната маслинова гора на производителя- в Ермиони, слънчева южна Гърция. Маслините се берат ръчно и преминават през прецизен метод на пресоване и бутилиране, който гарантира високо качество и отдава на ценните плодове уважението и вниманието, което заслужават.

Решени да променят начина, по който екстра върджин зехтинът се възприема на световния пазар, Olive Vision създават първокласен продукт – едновременно символ на статус и наслада за кулинарите. Нерафинираният им зехтин Moria Elea печели множество международни награди благодарения на своя вкус и елегантна опаковка, а Olive Vision продължава мисията си да донесе изискано кулинарно преживяване на гастрономи по целия свят.

MINOAN GAIA

Модерната критска марка Minoan Gaia поставя в центъра на своята философия културното и кулинарно наследство на гръцкия остров. Специално подбраните маслинови масиви, отглеждани по склоновете на Крит, традицията за добиване и съхранение на маслиново масло, датираща от времето на древния Кносос, богатия дух на местните, участващи в производствения процес – цялата тази прелест е уловена във всяка бутика зехтин на Minoan Gaia, за да можем да се насладим на автентичния критски дух от всяка точка на света.

Предимството на продуктите от този бранд се крие в това, че те са 100% натурални, здравословни, произведени по традиционни методи и с впечатляващи вкусови качества. Иновативното брандиране е друг ключов белег на Minoan Gaia – за тях източникът на вдъхновение и креативност е минойската цивилизация и по-точно – великата богиня на минойците, Майката Земя.

Именно на Нея са кръстени продуктите на компанията – MITERRA.

Minoan Gaia печели редица награди в престижни конкурси като London IOOC, Olymp Awards, PanCretan Olive Oil Awards. Наградите са за иновации, цялостен имидж, бутилка и здравословен продукт.

ELMAR CRETE

ELMAR Crete e нова за света на зехтина компания – основана през 2011 г. от Николаос Коколинакис. Създателят ѝ обаче е отдаден на бизнеса със зехтин от 1956г. и пренася в ELMAR своя дългогодишен опит в производството и търговията на течното злато. Именно познанията в промишлеността и търговията със зехтин са основата за създаване на автентичен зехтин със страст, отдаденост, уважение към традицията и според нуждите на крайните потребители.

ELMAR се помещава в имот от 2500 квадратни метра, а производствената дейност на дружеството се отличава с ултра модерни машини за бутилиране и значителна инвестиция в техничното усъвършенстване на процеса. Една от основните цели на компанията е непрекъснатото модернизиране на техниката и иновации в добиването на маслиново масло. Фокусът и експертизата по време на производствения процес осигуряват отлична комбинация от стойност и качество за продуктите на EMLAR, правейки ги достоен представител на средиземноморската кулинарна традиция.

Гарантираното качеството на зехтините EMLAR е и крайъгълният камък в бизнес модела на компанията. Доказателство за това е сертифицирането с максимален брой точки по ISO 22000, IFS и BRC на техните продукти.

Крайъгълният камък на дейността на ELMAR Crete е гарантирането на качеството на техния продукт. Доказателство за това е сертифицирането с максимален брой точки по ISO 22000, IFS и BRC.